Menu

Kalaallisut: Una tooruk


Skatteregler for grønlandske studerende i Danmark

Som grønlandsk studerende med en bevilling om uddannelsesstøtte og særydelser fra Grønlands Selvstyre er du omfattet af dobbeltbeskatningsaftalen mellem Grønland og Danmark. 

Dobbeltbeskatningsaftalen betyder, at du i jf. år 2023 ud over dit almindelige personfradrag på 46.721 kroner også kan søge om et studerendefradrag på 46.721 kroner samt et rigsfællesskabsfradrag på 36.000 kroner. 

Samlet giver det et fradrag på i alt 129.442 kroner, hvilket betyder, at du først skal betale dansk skat, når du har tjent over dette beløb.

SU (Statens Uddannelsesstøtte) er på 6.589 kroner per måned jf. år 2023 for udeboende (bor ikke hos forældre se regler for dette hos su.dk) på videregående uddannelse. Dvs. i alt er 79.068 kroner for hele året. Får du dette for hele året vil det sige, at du først skal begynde at betale dansk skat, når du har tjent over 50.132 kroner ved siden af din SU hvis du går på en videregående uddannelse og er udeboende.

 

Du søger om fradrag som grønlandsk studerende op til studiestart og ved årsskiftet:

For at hente blanket 04.062 og udfylde den: 

 • Gå ind på Skat.dk
 • Skriv 'blanket' i søgefeltet. Herefter vælger du linket, hvor der står 'blanketter til borgere'. Dernæst vælger du 04. Dernæst scroller du ned og vælger 04.062, hvor der står " Ansøgning om fradrag som udenlandsk studerende..."
 • Download blanketten 04.062, gem på dit computer-skrivebord, og udfyld den. 
 • Udfyldelse af blanketten:
 • Skriv navn, adresse etc. Skriv hvilket år du søger fradraget for (øverst højre hjørne) Skriv navn, adresse. Tilflytningsdato= tidspunkt du flyttede til DK. Formål: studerende. Forventet ophold: hvilket år uddannelsen slutter. Det samme skriver du ved uddannelsens normering og hvor lang tid du forventer uddannelsen tager for dig. Kurser/beskæftigelse inden studiestart - sjældent relevant. Arbejdsindtægt er ikke SU'en, men indkomst ved siden af SU'en - altså ved job.
 • OBS! Det er muligt at få fradraget fra tidligere år, hvis man har glemt at ansøge om fradraget ved at skrive til SKAT. Se nedenstående eksempel.

For at indsende blanketten:  Log ind som borger med dit MitID

 • Vælg 'Kontakt' (øverst til højre) dernæst 'Skriv til os', dernæst 'indsend eller indberet til os', derefter 'Udland', dernæst 'Fradrag som studerende blanket 04.062'. Du er nu inde og kan skrive til dem.
 • Her skal du uploade din bevillingsskrivelse fra Det Grønlandske Hus samt en udfyldt blanket 04.062. Derefter skriver du i skrive-feltet en forklaring på din ansøgning om fradraget fx: "Jeg er grønlandsk studerende i Danmark. Jeg har vedhæftet blanket 04.062, og jeg vil gerne søge om fradrag. Jeg har vedhæftet bevillingsskrivelsen fra Det Grønlandske Hus". Har du ikke fået fradraget som studerende for foregående år, skriver du derefter: "Jeg vil gerne genoptage sagen fra de sidste år (fx 2021 og 2022), hvor jeg ikke var opmærksom på at søge fradraget, som jeg er berettiget til. Med venlig hilsen..."

Når du har uploadet blanketten og din bevilling fra Grønlands Selvstyre, sørger SKAT for, at du bliver forskudsregistreret og modtager fradraget. 

I marts måned modtager du din årsopgørelse fra SKAT. På årsopgørelsen kan du se, om du skal have penge tilbage, eller om du har betalt for lidt i skat sidste år - hvis dine godkendte dobbeltbeskatningsfradrag ikke fremgår af årsopgørelsen, skal du skrive dem på og sende ændringen til SKAT.

Hvis du har brug for vejledning i forbindelse med din forskudsregistrering og ansøgning om skattefradrag, skal du kontakte SKAT på telefon: 72 22 28 92. Du skal vælge udlandsafdelingen hos SKAT.

 

SKAT overfører ikke automatisk dine fradrag som grønlandsk studerende til næste års forskudsopgørelse, så hvert år til november eller december skal du selv gøre SKAT opmærksom på, at du som grønlandsk studerende - ud over at have dit personfradrag - også har et rigsfællesskabsfradrag og et studerendefradrag. Disse tre ting er ikke det samme, og det er derfor vigtigt, at du gør dem opmærksom på det, så du ikke beskattes forkert.  

Sådan ændrer du din forskudsopgørelse:

Du kan ændre din forskudsopgørelse i selvbetjeningen på www.skat.dk. Du skal logge ind og gå ind på forskudsopgørelsen.

Under "indkomster og fradrag" skal du vælge "søg felt". I rubrik 419 skal du skrive dit rigsfællesskabsfradrag, og i rubrik 437 skal du skrive dit studerendefradrag. I bemærkningerne skal du opgive dit telefonnummer og skrive, at du er grønlandsk studerende.

Hvis du ikke har været studerende gennem hele året, har du ikke ret til ekstra fradrag i de måneder, hvor du ikke har været studerende. Når du ændrer forskudsopgørelsens rubrik 419 og 437, skal du derfor skrive det forholdsmæssige beløb: Du skal kun medtage de måneder, hvor du har været studerende.

Hvis du ikke søger om de to ekstra fradrag, kommer du til at betale cirka 1.000 kroner om måneden i dansk skat af din SU.

I marts måned vil du modtage din årsopgørelse fra Skat. På årsopgørelsen kan du se, om du skal have penge tilbage, eller om du har betalt for lidt i skat sidste år. Hvis dine godkendte dobbeltbeskatningsfradrag ikke fremgår af årsopgørelsen, skal du skrive dem på og sende ændringen til Skat.

 

Hvis du har spørgsmål

Hvis du ikke kan finde de rette svar på dine spørgsmål i vejledningen, kan du få hjælp fra den grønlandske skattestyrelses kontor i København:

Marie Heilmann Møller
E-mail: mhl@ghsdk.dk
Tlf.: + 45 32 83 38 57

For yderligere informationer

 • Mette Lund

  Uddannelsesvejleder

  (+45) 25 60 76 46

 • Ida Ylander

  Uddannelsesvejleder

  (+45) 42 22 08 13