Menu

Kalaallisut: Una tooruk


Skatteregler for grønlandske studerende i Danmark

Som grønlandsk studerende med en bevilling om uddannelsesstøtte og særydelser fra Grønlands Selvstyre er du omfattet af dobbeltbeskatningsaftalen mellem Grønland og Danmark. 

Dobbeltbeskatningsaftalen betyder, at du i jf. år 2023 ud over dit almindelige personfradrag på 46.600 kroner også kan søge om et studerendefradrag på 46.600 kroner samt et rigsfællesskabsfradrag på 36.000 kroner. 

Samlet giver det et fradrag på i alt 129.200 kroner, hvilket betyder, at du først skal betale dansk skat, når du har tjent over dette beløb.

SU (Statens Uddannelsesstøtte) er på 6.589 kroner per måned jf. år 2023 for udeboende (bor ikke hos forældre se regler for dette hos su.dk) på videregående uddannelse. Dvs. i alt er 79.068 kroner for hele året. Får du dette for hele året vil det sige, at du først skal begynde at betale dansk skat, når du har tjent over 50.132 kroner ved siden af din SU hvis du går på en videregående uddannelse og er udeboende.

 

Du søger om fradrag som grønlandsk studerende op til studiestart og ved årsskiftet ved at logge ind på SKAT's hjemmeside og gøre følgende:

 • Find blanket 04.062 på www.skat.dk ved at skrive blanketten ind i søgefeltet og vælge "Du flytter til Danmark" og herefter "Udenlandske studerende - Fradrag"
 • Download blanketten 04.062, som du herefter udfylder
 • Log ind som borger med din NemID og find der hvor der står 'kontakt SKAT'
 • Vælg "indsend eller indberet til os”, derefter “udland” og til sidst ”blanket 04.062 – fradrag som studerende”
 • Her skal du uploade din bevillingsskrivelse fra Det Grønlandske Hus i Odense samt en udfyldt blanket 04.062. Derefter skriver du en kort beskrivelse af dig selv, og hvorfor du bør modtage fradraget.
  • Dette kunne eksempelvis være: "Jeg er grønlandsk studerende i Danmark. Jeg har vedhæftet blanket 04.062, og jeg vil gerne søge om fradrag. Jeg har vedhæftet bevillingsskrivelsen fra Det Grønlandske Hus".

Når du har uploadet blanketten og din bevilling fra Grønlands Selvstyre, sørger SKAT for, at du bliver forskudsregistreret og modtager fradraget. Hvis du er i tvivl, kan du kan se et eksempel på en udfyldt skatteblanket her

I marts måned modtager du din årsopgørelse fra SKAT. På årsopgørelsen kan du se, om du skal have penge tilbage, eller om du har betalt for lidt i skat sidste år - hvis dine godkendte dobbeltbeskatningsfradrag ikke fremgår af årsopgørelsen, skal du skrive dem på og sende ændringen til SKAT.

Hvis du har brug for vejledning i forbindelse med din forskudsregistrering og ansøgning om skattefradrag, skal du kontakte SKAT på telefon: 72 22 28 92. Du skal vælge udlandsafdelingen hos SKAT.

 

SKAT overfører ikke automatisk dine fradrag som grønlandsk studerende til næste års forskudsopgørelse, så hvert år til november eller december skal du selv gøre SKAT opmærksom på, at du som grønlandsk studerende - ud over at have dit personfradrag - også har et rigsfællesskabsfradrag og et studerendefradrag. Disse tre ting er ikke det samme, og det er derfor vigtigt, at du gør dem opmærksom på det, så du ikke beskattes forkert. 

 

Sådan ændrer du din forskudsopgørelse:

Du kan ændre din forskudsopgørelse i selvbetjeningen på www.skat.dk. Du skal logge ind og gå ind på forskudsopgørelsen.

Under “indkomster og fradrag” skal du vælge “søg felt”. I rubrik 419 skal du skrive dit rigsfællesskabsfradrag, og i rubrik 437 skal du skrive dit studerendefradrag. I bemærkningerne skal du opgive dit telefonnummer og skrive, at du er grønlandsk studerende.

Hvis du ikke har været studerende gennem hele året, har du ikke ret til ekstra fradrag i de måneder, hvor du ikke har været studerende. Når du ændrer forskudsopgørelsens rubrik 419 og 437, skal du derfor skrive det forholdsmæssige beløb: Du skal kun medtage de måneder, hvor du har været studerende.

Hvis du ikke søger om de to ekstra fradrag, kommer du til at betale cirka 1.000 kroner om måneden i dansk skat af din SU.

I marts måned vil du modtage din årsopgørelse fra Skat. På årsopgørelsen kan du se, om du skal have penge tilbage, eller om du har betalt for lidt i skat sidste år. Hvis dine godkendte dobbeltbeskatningsfradrag ikke fremgår af årsopgørelsen, skal du skrive dem på og sende ændringen til Skat.

 

Hvis du har spørgsmål

Hvis du ikke kan finde de rette svar på dine spørgsmål i vejledningen, kan du få hjælp fra den grønlandske skattestyrelses kontor i København:

Marie Heilmann Møller
E-mail: mhl@ghsdk.dk
Tlf.: + 45 32 83 38 57

For yderligere informationer

 • Mette Lund

  Uddannelsesvejleder

  (+45) 25 60 76 46

 • Ida Ylander

  Uddannelsesvejleder

  (+45) 42 22 08 13