Menu

Sprog - Grønlandsk og dansk i ligevægt

Det grønlandske sprog er centralt for den grønlandske identitet. Det er et stærkt, kulturelt kendingsmærke, som mange grønlændere føler stor stolthed over. Derfor er det vigtigt, at man som grønlænder i Danmark har mulighed for at vedligeholde sit sprog og komme i et grønlandsk miljø, hvor sproget bliver talt og får liv. 

Samtidig er det centralt, at grønlændere i Danmark har adgang til vigtig - og ofte også nødvendig - information om det danske samfund og dets forskellige instanser på grønlandsk; nogle grønlændere i Danmark oplever, at det danske sprog kan være svært tilgængeligt på grund af de store sproglige forskelle imellem dansk og grønlandsk.

Denne kendsgerning efterstræber Det Grønlandske Hus i Odense at imødekomme så vidt som overhovedet muligt, herunder med tosproglighed på vores hjemmeside og vores formidling ud af huset. 


Oqaatsit - Kalaallit oqaasii qallunaallu oqaasii naligiisinneqartut

Kalaallit oqaasii kalaaliussutsimut kinaassutsimullu pingaaruteqarput. Kultoorimut ilisarnaataapput, kalaallillu amerlasuut kalaallisut oqaatsitik tulluusimaarutigisaqaat. Taamaattumik pingaaruteqarpoq kalaallit Danmarkimi najugallit oqaatsitik ataavartumik piginissaat kalaaleqatitillu akornanni atorsinnaanissaat.  

Saniatigut aamma pingaaruteqarpoq kalaallit Danmarkimi najugallit paasissutissanik pingaaruteqartunik kalaallit oqaasii atorlugit pissarsisinnaanissaat. Kalaallit Danmarkimi najugallit ilaasa misigisarput qallunaatut ilikkarnissaq mersernarsinnaasartoq, kalaallit oqaasii qallunaallu oqaasii assigiinngissusaat pissutigalugu. 

Kalaallit Illuutaat kalaallisut nutserineq pimoorunnissaa qitiutippaa, taamaattumillu nittartagatsinni avammullu attaveqaqatigiinnikkut oqaatsit marloqiusumik atorniarsariuartarlugit.